dimarts, 15 de novembre del 2011

Curs: Interpretació de dibuixos com a eina d'acció socioeducativa

A càrrec de:
Natàlia Martínez Gené, llicenciada en Psicologia i Màster en Psicologia Clínica i de la Salut; actualment psicoterapeuta infantil i d’adults.
Objectiu:
- Adquirir un coneixement de les problemàtiques infantils mitjançant la tècnica dels dibuixos.
Continguts:
1. Introducció a la psicologia infantil
2. La funció materna i paterna
3. Conflictes en la dinàmica familiar
4. Tècniques projectives: arbre, casa, família, animal i dibuix lliure.
5. Pràctiques amb diferents dibuixos
Durada: 20 hores (4 sessions de 5 hores).
Dates i horaris: dilluns i dimecres 17, 19, 24 i 26 d'octubre, de 9h a 14h.
Lloc: Casal de Gent Gran de Ferreries
Alfara de Carles, 27-33
43500 Tortosa




El dilluns dia disset d’octubre de 2011 vam iniciar, el que finalment serien cinc sessions de quatre hores, de formació amb la Natàlia Martínez Gené, psicòloga i psicoterapeuta infantil i d’adults, sobre interpretació de dibuixos com a eina d’acció socioeducativa. El curs estava organitzat pel Grup de treball de centres oberts de les Terres de l’Ebre. Ens vam acomiadar el dimecres dia dos de novembre.

Han estat vint hores molt profitoses i gens avorrides. Hem rigut molt i hem pensat més.
Una companya em comentava la rapidesa amb la qual transcorria el matí. Crec que era la percepció que teníem la majoria dels assistents. S’hi estava còmode.

De la primera part del curs, la part teòrica, algun membre del grup va comentar que potser no era necessari invertir-hi tant temps. S’ha de dir que, cadascuna de les disset persones que vam realitzar el curs, té la seva formació i també treballem en àmbits diversos, relacionats però amb funcions diferents.
De totes maneres, sempre és interessant escoltar aquells que saben, situar-nos i refrescar alguns coneixements. ( La Natàlia va parlar d’entonament afectiu. Ningú del grup havia sentit el concepte, utilitzat pel psicoanalista americà Daniel Stern).

I la Natàlia va escriure a la pissara una frase: “L’artista no veu les coses com són, sinó com ell és”.
I la Natàlia ens va fer dibuixar una arbre… i tots ens vam convertir en artistes durant una estona…
I després vam aplicar els coneixements adquirits en exercicis pràctics, en petits grups, per finalment compartir-los, i tancar d’aquesta manera, amb un bon sabor de boca, aquest curs, on hem descobert tot un món per desentrellar, un món de dibuixos que ens criden i volen dir-nos moltes coses.

L’experiència ha estat tan positiva que ens hem plantejat fer una segona part d’aquest curs, amb l’acceptació de la major part dels assistents, per al primer trimestre del proper any, i comptant sobretot amb la Natàlia com a “profe”. Volem saber-ne més, som educadores i educadors i ens encanta tot això d’explorar, descobrir, esbrinar, interpretar, deduir…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada